Schoorsteenbrand in Hoogenweg

Aan de Hoogenweg in Hoogenweg is zaterdagavond 5 november een schoorsteenbrand ontstaan. De brandweer kreeg de melding rond 21.00 uur.

Schoorsteenbrand

Het klinkt als een zware storm in het rookafvoerkanaal. Anderen hebben het over ‘een loeiend geluid’. Van buiten af zie je de vlammen uit de schoorsteen opstijgen. De schrik zit er in elk geval meteen in: schoorsteenbrand! Dit gebeurde ook zaterdagavond bij een woning aan de Hoogenweg.

Bij aankomst van de brandweer bleek het om een flinke schoorsteenbrand te gaan. De brandweer heeft het vuur geblust en het schoorsteenkanaal schoongemaakt. De situatie was snel onder controle waarna de brandweer weer retour kazerne kon.

Ontstaan van schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Dit zijn onverbrande brandstofdeeltjes die zich tegen de schoorsteenwand afzetten en kunnen aankoeken tot een dikke laag teerachtige substantie. Creosoot ontbrandt bij circa 500°C. Een temperatuur die in het rookkanaal makkelijk wordt behaald.

Creosoot kan ook ontstaan als een vuur in een kachel ‘gesmoord’ wordt. ‘Smoren’ is als de luchttoevoer van de kachel wat afgeknepen wordt. Er komt dan dus minder zuurstof bij de verbranding. Zo wordt de hitte van de kachel wat getemperd. Alleen ontstaat zo wel een onvolledige verbranding, waardoor creosoot meer kans krijgt. Een schoorsteenveger schraapt met een stalen borstel de wand van de schoorsteen schoon. Als de creosoot erg vast zit, is een ‘ramoneur’ nodig waarmee de creosoot van de wand wordt verwijderd.

 

Schoorsteenbrand? Blus nooit met water

Als je een schoorsteenbrand blust met water ontstaat er stoom. Een liter water wordt omgezet in 1700 liter stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg afvoeren. Het rookkanaal kan dan scheuren en soms ontstaat er zelfs een explosie. Zet daarom altijd een emmer zand of zakje (1 kilo) zout in de buurt; daarmee kun je het vuur doven. Het zout op het vuur drukt de zuurstof weg.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Gert Stegeman, Omroep NOOS, 112Hardenberg.
Bron en informatie: Brandweer (schoorsteenbrand)

 

Gerelateerde berichten